Oslos bratteste 2012: En herlig konkurranse

I fjor gå jeg alt i Oslos bratteste. I år hadde jeg en annen taktikk, nemlig å holde meg i komfort-sona og samtidig løpe opp hele løypa.

Formen har bedret seg en del siden Skåla Opp, men fortsatt får jeg litt reaksjoner når jeg går for langt over terskel. Så i stedet for å prøve å gjøre noe kroppen ikke er med på, valgte jeg å ta det litt mer med ro i år.

Gjørme

Det virket voldsomt gjørmete da jeg gikk ned til start, og jeg var i tvil om jeg skulle stille med Inov-8 X-Thalon 190 eller Inov-8 MudClaw 272 (modellen er erstattet av MudClaw 300 nå). Valget falt på X-Thalon, og det vist seg å holde i massevis.

De fleste som stilte til start hadde vanlige joggesko eller terrengvarianter av vanlige joggesko. Og selv det så ut til å fungere bra når de skulle løpe eller gå opp løypa. Eller…

Video: Denne videoen sår tvil om hvorvidt vanlige joggesko ga godt nok feste!

Løp hele veien

I fjor klarte jeg ikke å løpe opp hele Løypa. Det klarte jeg i år, selv om jeg tok det mer med ro. Det skyldes at jeg har fått mer styrke i beina og bedre kondis. Men det er ikke dermed sagt at det gikk noe fortere enn i fjor… 🙂

Når man bruker omtrent 20 minutter opp Oslos Bratteste, så er det ganske effektivt å veksle mellom å løpe og gå. Så det går ikke nødvendigvis noe fortere om man løper enn om man bruker rask gange i de bratte bakkene.

For meg er det en seier å klare å “løpe” opp hele løypa. Nå kan jeg bare øve meg opp på å løpe litt fortere, så blir dette ganske bra til neste år.

Imponerende innsats

Som vanlig var det imponerende hvordan folk tok seg ut. Det er spesielt herlig å se at folk i alle vektklasser tar utfordringen. Jeg synes det er imponerende at folk som har 70 kg overvekt stiller til start, og fullfører Oslos bratteste!

9.-plass i klassa

Litt sjokkerende var det at jeg var bare litt over 1 minutt bak klassevinneren. Men betryggende var det at jeg var 5 minutter bak vinneren Johann Bugge! 🙂

Jeg løp på 20:37 og kom altså på 9.-plass i klassa av 122 herrer fra 35-39 år.

I år så jeg meg ikke om etter ei båre etter målgang. Faktisk slo det meg at jeg kunne ha løpt en gang til på omtrent samme tid, og følte et herlig overskudd og “Wyller-kick” etter målgang.

Einar kunne dessverre ikke stille på grunn av en skade.

Til neste år

I år har jeg ikke forberedt meg spesifikt til Oslos bratteste – det har vel blitt en håndfull motbakke-økter i så bratt bakke de siste månedene. Til neste år skal jeg prøve å forberede meg bedre og sette en solid pers! Men fortsatt er det viktigste å delta!

Oslo mot Bergen

De kommende årene arrangeres Oslos bratteste på samme dag som Stoltzekleiven opp, som er Norges største motbakkeløp. Det blir spennende å se om Oslos bratteste klarer å overta tronen som det største motbakkeløpet. Stoltzen har en øvre grense på ca. 5.200 deltakere over to dager. Begrensningen skyldes at Stoltzen går opp en trappesti. Oslos bratteste går opp en slalombakke, som tillater flere deltakere.

En av grunnene til at Stoltzen er såpass populært, er at løpet er på kun 910 meter og går opp ei trapp. Løpet som er over på ca. 10 minutter har skrytt på seg å være “verdens bratteste motbakkeløp”. Stoltzen har en stigningsprosent på 34,5%. Det finnes imidlertid motbakkeløp i Norge som er brattere, og motbakkeløp som inkluderer lengre og brattere stigninger, enn “trappa” i Bergen. Eksempelvis er Langfoss opp et motbakkeløp på 1750 meter med 640 høydemeter, og har dermed en stigningsprosent på 36,6% (og man må løpe med 2 kgs ryggsekk).

Norges mest ikoniske motbakkeløp er Skåla Opp og Nibbeløpet21, men om få år kan Oslos bratteste være det største. Jeg synes at Oslos bratteste fortjener å være Norges største motbakkeløp. Det er et rått og actionfylt motbakkeløp som egner seg for både mosjonister og aktive.

Siste konkurranse

Oslos bratteste var årets siste konkurranse for min del, og jeg har gledet meg i flere uker til å fråtse 100% i trening! Nå blir det sykling og løping fremover. Oktober er en av de flotteste sykkel-månedene, synes jeg! Det blir noen turer til Sjusjøen og Vangsåsa blant annet.

Oslos bratteste 2012:

  • Herrevinner: Johann Bugge (Eidsvåg IL) 15:36
  • Damevinner: Anne Nevin (Strindheim IL) 19:10
  • Ny deltakerrekord med 1973 fullførende i konkurranseklassene
  • Totalt ca. 2400 deltakere

Les artikkel om Oslos bratteste 2012 i Aftenposten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *