Test av lang sykkelbukse: Castelli Fondo vs. Sorpasso vs. Fluido Nanoflex

Jeg har nettopp vært ute og syklet en tur på 3,5 timer i 7 grader celsius på våt vei med vannsprut oppover beina. Hvilken Castelli-bukse er best til høstsykling? Her sammenligner jeg Fondo, Sorpasso og Fluido.

Når den mørke og kalde årstiden senker seg må man før eller senere kaste inn handklet og finne veien inn i varmen. Men med ei god bukse, kan man forlenge utesesongen med flere uker.

Jeg og tvillingbroren min Einar har testet tre ulike Castelli-bukser for å finne ut hvilken som er best. Følgende tre kriterier er lagt til grunn for vurderingen:

 • Vindtett
 • Pustende
 • Tørr

De tre buksene er vurdert etter en skala fra 1 til 6. Vannavstøtende er forresten ikke et kriterie, delvis fordi vi ikke har fått testet alle buksene i regnvær. Jeg synes for øvrig at den ultimate høstbuksa ikke bør være spesielt vanntett, da dette går på bekostning av pusteevne. Her på Hedmarken er det såpass lite regn, synes nå jeg, at ei bukse ikke behøver å være vanntett.

Puten i Sorpasso og Fluido er veldig god, for de som lurer på det.

Castelli Sorpasso – den ultimate sykkelbuksa

Sorpasso betyr å kjøre forbi. Denne sykkelbuksa kjører forbi andre sykkelbukser. Og det er ikke fordi jeg har den på meg, altså!

Jeg merker ikke at jeg har på meg Castelli Sorpasso. Samtidig er den så vindtett at jeg ikke merker vinden, heller. Jeg hadde vel aldri trodd at ei lang sykkelbukse kunne overgå kort sykkelbukse. Men denne er muligens enda mer behagelig enn ei kort bukse! Man kan finne på å si mye rart etter å ha prøvd denne buksa…

Buksa har Thermoflex Core Due blant annet på knærne, ellers har den Thermoflex. Sorpasso er en fleksibel og tøybar bukse med ypperlig passform. Den gjør alt som ei god sykkelbukse skal gjøre… den koster til og med noen tusen.

Castelli Sorpasso

Klar for vaskemaskinen etter 3,5 timer på våt asfalt

I min erfaring funker buksa fint mellom 5 og 15 grader, men jeg har brukt den med hell helt ned til frysepunktet.

Sorpasso takler yr og veisprut bra. Ikke fordi den er vanntett, men fordi den føles ganske tørr selv om den blir bløt.

 • Vindtett: 4
 • Pustende: 6
 • Tørr: 6

Mer informasjon:

Castelli Fluido Nanoflex – trolig vanntett, men ikke særlig pustende

Jeg har ikke så mye å si om denne buksa. Den er hakket for tett og klam for meg. For andre kan den kanskje fungere bedre? Personlig reagerer jeg veldig på om treningsklær er tette og klamme – da blir jeg bare slapp og sliten. Men dette er altså ei bukse som skal være vanntett.

Jeg har brukt denne kun en gang (på en 2,5 times tur), og da hadde jeg for varm jakke også… så jeg skal få testet den en gang til og oppdaterer denne vurderingen da. Mitt inntrykk er at den fungerer bedre på korte og rolige økter enn på lange eller harde økter. Jeg ble etter hvert klam på knærne med denne buksa.

Fluido er veldig vindtett og ekstremt glatt. Jeg tror gjerne at den også er vanntett, men har ikke fått testet den i regnvær. Men siden den er såpass klam og vindtett, bør den også være rimelig vanntett. “SG.06 windproof stretch fabric” som brukes på forsiden av buksa var altså en liten skuffelse, fordi jeg hadde håpet at det var mer pustende.

Jeg synes at det er vanskelig å si noe separat om Nanoflex-materialet på baksiden av buksa. Dette er altså det samme materialet som brukes i de nye løsearmene og løsebeina fra Castelli. Disse kan brukes sammen med “Castelli Gabba Windstopper Rain Short Sleeve Jersey“, altså den sykkeltrøya som Gabriel Rasch fikk ideen til. Men Gabba-trøya består først og fremst av enda et nytt materiale, som kalles Windstopper X-lite Plus.

Selv om jeg bruker størrelse Medium i Castelli-bukser, så var Fluido Nanoflex nesten for liten. Jeg hadde nok brukt mindre tid på å få på meg ei trang dykkerdrakt… 😉

 • Vindtett: 6
 • Pustende: 2
 • Tørr: 4

Castelli Fondo – anbefales ikke

Castelli Fondo er testet av Einar. Han sier at Fondo lett blir klam når det er under 10 grader. Buksa er ikke veldig pustende. Man får vel det man betaler for, eller knapt nok det.

Fondo har blitt testet ved et par anledninger samtidig med Sorpasso-buksa. Vår erfaring er at Sorpasso oppleves som mye tørrere enn Fondo. Begge buksene har Thermoflex-materiale, men dette må være to ulike varianter av materialet. Fondo har en annerledes og mer plastikkaktig foring.

 • Vindtett: 3
 • Pustende: 3
 • Tørr: 2

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *