Test av løpesko: Inov-8 X-Talon 190 – edderkoppfeste i motbakker

Inov-8 X-Talon 190 er en motbakkesko i ordets rettet forstand. En lett sko lagd for forfotløping med ekstremt god gripeevne i bratte bakker. Dette er mine favorittsko ved siden av mine høyt elskede Vibram Fivefingers Bikila!

Inov-8 X-Talon 190 briljerer der hvor vanlige joggesko kommer til kort. Den fungerer like godt på skogssti og gjørme som i bratte motbakker og nedoverbakker. De myke gummiknottene gjør derimot at de ikke er egnet for asfaltløping. Ei heller har skoen særlig godt feste på våt stein.

Inov-8 X-Talon 190:

  • Veier bare 190 gram
  • Kun 3 mm helning fra hel til forfot
  • Bred i forfot med god plass til tærne (særlig hvis man fjerner innersålen)
  • Myke gummiknotter (sticky rubber) med edderkoppfeste
  • Tåler vaskemaskin godt (i hvert fall skoens overdel)
  • Mange fjerner innersålen for å få bedre passform og bakkekontakt

httpvh://www.youtube.com/watch?v=znDiwnq4F-w

– Spill av i full HD (1080p) hvis lyden er dårlig

Etter et halvt års bruk begynte sålen å løsne på den ene skoen, og jeg måtte lime den. Samtidig merket jeg at sålen begynte å bli mykere, slik at steiner og røtter kjennes enda bedre gjennom den.

Et alternativ for de som ønsker en mer solid sko er den fete storebroren.

Fet storebror på 212 gram

X-Talon kommer også i en 212 grams versjon, som er mer solid og kanskje mer holdbar enn X-Talon 190. Den tyngre modellen er absolutt en lettvektssko. Vanlige joggesko veier jo 300-400 gram. Jeg har ikke prøvd X-Talon 212, men tror at den vanlige mosjonist vil være mer fornøyd med den tyngre modellen.

Pure, aggressive, racy off-roaders for people who like to claw the ground.

Triathlon Plus Gold Award, oktober 2011

X-Talon 212 har 6 mm helning fra hel til forfot og er altså mer oppbygd i helen enn X-Talon 190. Også X-Talon 212 har såpåss tynn såle at man vil kunne kjenne underlaget gjennom sålen.

Hvorfor lettvektssko?

Løplabbet definerer sko med en vekt på under 300 gram som lettvektssko. Personlig synes jeg at sko som veier 280 gram er tunge.

Det er et kjempestort utvalg av sko som veier rundt 200 gram eller mindre, men disse finner du jo ikke i vanlige sportsbutikker. Derfor må man kjøpe disse på internett, og som oftest fra utlandet. Lette sko er ofte omtalt som konkurransesko eller racing shoes.

Den løpsfølelsen og løpsgleden som du får med et par superlette sko må bare oppleves. Selv bruker jeg lettvektsko og barfotsko også fordi leggene mine ikke tåler sko med mye støtdemping. For meg fører oppbygde sko til legghinnebetennelse, trolig fordi de ødelegger kroppens naturlige støtdemping (se videoen under).

For å venne seg til lettvektssko eller barfotsko kan det være smart å alternere mellom løping og gåing på de første øktene.

Her er en video som forklarer forfot- og barfotløping:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=7jrnj-7YKZE

Jeg har nettopp bestilt meg et par Inov-8 Bare-X Lite 150, og kommer nok til å anmelde disse i bloggen snart. Ingen helning fra hel til forfot… håper de er gode! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *